Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Έρωτας και «Καψούρα»


Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον έρωτα και την καψούρα; Προσωπικά, εντοπίζω δύο:
1.           Στον έρωτα (σαν υπαρκτή σχέση) υπάρχει αμοιβαιότητα στην έλξη. Όσο έλκεσαι από τον άλλο, τόσο έλκεται κι αυτός από σένα. Στην καψούρα, μερικές φορές η έλξη μπορεί να είναι μονομερής.
2.           Η δεύτερη διαφορά είναι καθοριστική. Στον έρωτα, η συνειδητή σου θέληση συμβαδίζει με την έλξη που αισθάνεσαι για τον άλλον. Σου λέει «ναι, καλή περίπτωση, προχώρα». Στην καψούρα η συνειδητή σου θέληση διαφωνεί κάθετα: Για παράδειγμα, ερωτεύεσαι τον Πάρη και μια φωνή μέσα σου ωρύεται: «Με τον άντρα της αδερφής σου μωρή;!».
Η επίδραση που έχουν πάνω μας η αγάπη και ο έρωτας, διαφέρουν μεταξύ τους: Η αγάπη μπορεί να προέλθει ή από έμπνευση ή από κίνητρο. Έχεις την έμπνευση να φτιάξεις μια εταιρεία. Μοιραία, θα έρθει και το κίνητρο. Και το ανάποδο ισχύει. Έχεις κίνητρο ν’ αναπαλαιώσεις το σπίτι του παππού σου στο νησί και, ενώ είσαι λογιστής, σου δημιουργείται η έμπνευση για την Αρχιτεκτονική ή την Διακοσμητική.
Όμως ο έρωτας είναι αλλιώς. Στον έρωτα η έμπνευση και το κίνητρο συνυπάρχουν. Δύο άνθρωποι νιώθουν αμοιβαία έλξη και η συνειδητή τους θέληση συμβαδίζει: Είναι ταυτόχρονα ο ένας για τον άλλον και έμπνευση και κίνητρο.

1 σχόλιο:

athinovio είπε...

και γιατί γινόμαστε εντελώς χαζοί όταν πραγματικά αγπάμε?