Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Οι Ελιτιστές

Από την εποχή που σπούδαζα Πολιτικές Επιστήμες μου έχει μείνει μια σχολή που ονομάζεται "The Elitists". Νομίζω πως βασικός εκπρόσωπος στις ΗΠΑ ήταν ο C. W. Mills (1916-1962) που έγραψε στη δεκαετία του 50 το βιβλίο.The power Elite.
Αυτός ο κοινωνιολόγος διατείνεται με απλά λόγια ότι «πραγματική» δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει: Η κοινωνία χωρίζεται στους κατέχοντες και στους μη - έχοντες. Οι κατέχοντες έχουν στη διάθεσή τους το χρήμα, τα μέσα ενημέρωσης, τις πολιτικές γνωριμίες και ό,τι άλλο χρειάζεται για να επιβάλεις τη «δικτατορία της πλειοψηφίας» με ...δημοκρατικό τρόπο. Μ' άλλα λόγια οι κατέχοντες καθορίζουν τις δομές και τα πλαίσια του πολιτεύματος που τους επιτρέπουν να διατηρούν την υπεροχή δύναμης που έχουν. (Α ρε Μακιαβέλι αθάνατε!)
Βέβαια, ο φιλοσοφικός προπάτορας του C. W. Mills (1916-1962) ήταν Ευρωπαίος. Ο Ιταλός Gaetano Mosca (1858 - 1941). Αυτός θεωρείται σήμερα από τους πολιτικούς επιστήμονες ο συνιδρυτής της «Ιταλικής Σχολής των Ελιτιστών» Μαζί του ήταν άλλοι δύο: Ο Vilfredo Pareto και ο Robert Michels.
Η βασική πεποίθηση αυτής της σχολής είναι ότι τα πολιτικά δρώμενα τα καταλαβαίνουμε καλύτερα αν χωρίσουμε την κοινωνία στους κατέχοντες και τους μη κατέχοντες. Όσο για τους καβγάδες ανάμεσα στις κυβερνήσεις και το μεγάλο κεφάλαιο, είναι σαν τους καβγάδες των ...ερωτευμένων. Στο τέλος πάντα τα βρίσκουν.