Ο Αγαθοκλής είναι 35 χρονών. Εδώ και 14 χρόνια έχει μια σχέση με την Πηνελόπη με την οποία τα τελευταία χρόνια συζούν. Πριν δύο χρόνια, ο Αγαθοκλής δημιούργησε μια σχέση με μια παντρεμένη γυναίκα από το πολύ στενό του περιβάλλον, την Αράχνη. Όπως καταλαβαίνεις τα δύο ζευγάρια συναντιούνται αρκετά συχνά στις κοινωνικές συγκεντρώσεις του περιβάλλοντός τους.
Ο Αγαθοκλής αισθάνεται ένοχος για τη σχέση του με την Αράχνη. Όμως, κάτι τον έλκει κοντά της. Κάτι που έχει σχέση με την ιδιοσυγκρασία του. Είναι ένας συνδυασμός συναισθηματικών και σεξουαλικών αναγκών. Το περιεχόμενο του συνδυασμού δεν έχει τόση σημασία. Σημασία έχει ότι η Αράχνη έχει καταλάβει αυτή την ιδιοσυγκρασιακή εξάρτηση του Αγαθοκλή και του έχει βάλει τα δύο πόδια σ’ ένα παπούτσι.
Πρώτο, μια και ο Αγαθοκλής έχει μια σχετική οικονομική άνεση προσφέρει στην Αράχνη πράγματα που δεν θα μπορούσε ν’ αποκτήσει με τα εισοδήματά της. Υπάρχει λοιπόν μια οικονομική «εκμετάλλευση» (ή πληρωμή της συνουσίας). Δεύτερο: Η Αράχνη δεν έχει καμία πρόθεση να χωρίσει από τον άντρα της. Όμως, απαιτεί από τον Αγαθοκλή να χωρίσει από την Πηνελόπη!
Ο Αγαθοκλής στη σκέψη ότι μπορεί να χάσει την Αράχνη πανικοβάλλεται. Την Πηνελόπη την αγαπάει και θέλει να κάνει μαζί της οικογένεια. Άλλωστε, είναι μαζί 14 χρόνια. Στο σημείο αυτό η Αράχνη είναι κάθετη: Έτσι και ο Αγαθοκλής παντρευτεί την Πηνελόπη, δεν πρόκειται να ξαναδεί την Αράχνη ποτέ στη ζωή του. Τέτοια ακούει ο Αγαθοκλής και του παγώνει το αίμα. Το αποτέλεσμα:
Εδώ και δύο χρόνια, ο Αγαθοκλής, ενώ σχολάει γύρω στις 5, πριν πάει στο σπίτι του, αναγκάζεται να τριγυρνάει από δω κι από κει μέχρι τις 9 το βράδυ. Γιατί; Διότι η Αράχνη του έχει απαγορέψει να πηγαίνει σπίτι του νωρίτερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θέλει να είναι μαζί του. Κάθε άλλο. Ή είναι στο σπίτι με το σύζυγό της ή θα βλέπει τον Ροδόλφο, έναν «αντίπαλο εραστή» του Αγαθοκλή που δεν γνωρίζουμε αν είναι υπαρκτός ή κατασκευασμένος. Αν όμως τηλεφωνήσει στο σπίτι του Αγαθοκλή και διαπιστώσει ότι βρίσκεται εκεί πριν τις 9, τον βάζει ...τιμωρία. Στέρηση επαφών για 3 μέρες! Πανικοβάλλεται ο δόλιος και πάνω στην απελπισία του αναζητάει έναν ψυχολόγο. Συνεργάζονται περίπου ένα χρόνο. Έχουν συναντηθεί 9 φορές. Αποτέλεσμα μηδέν. Ο Αγαθοκλής εξακολουθεί να είναι μπλεγμένος στα δίχτυα της Αράχνης.
Μάλιστα, είπε στον ψυχολόγο ότι αγαπάει τις διακοπές και τα ταξίδια αλλά εδώ και δύο χρόνια δεν τολμάει να φύγει ούτε για ένα Σαββατοκύριακο με την Πηνελόπη διότι η Αράχνη θα τον τιμωρήσει με 5 ημερών στέρηση.... Στέρηση από τι; Η απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση είναι ένα από τα «κλειδιά» για ν’ απαγκιστρωθεί ο Αγαθοκλής από την Αράχνη. Υπάρχει όμως ένα άλλο πρόβλημα που είναι πιο σημαντικό από τη στέρηση τής Αράχνης: Ο Αγαθοκλής εξακολουθεί να φοβάται τον ...Μπαμπμούλα: Είναι βαθύτατα πεπεισμένος ότι, αν τη χάσει, η ζωή του τελειώνει.
Είπε επίσης στον ψυχολόγο ότι με την Πηνελόπη θα ήθελε να δημιουργήσουν οικογένεια με παιδάκια. Η Αράχνη δεν το θέλει. Ο Αγαθομαλάκας υπακούει.
Αποτέλεσμα: Ο Αγαθοκλής τώρα φοβάται ότι θα πάθει καρκίνο. Για τον Αγαθοκλή αυτή είναι μια αρρωστοφοβία ή μια υποχοδρίαση (υπερβολική ενασχόληση με την υγεία). Για τον ψυχολόγο είναι η φυσική συνέπεια της θέσης στην οποία βρίσκεται ο ίδιος. Ο ψυχολόγος έχει διαπιστώσει πως αρκετές φορές ο καρκίνος εμφανίζεται σε άτομα τα οποία δεν βρίσκουν κάποιο νόημα για το οποίο να συνεχίσουν να ζουν. Στην προκειμένη περίπτωση ο Αγαθοκλής πιστεύει πως ό,τι και να κάνει δεν θα ζήσει: Αν συνεχίσει να είναι εξαρτημένος από την Αράχνη δεν θα ζήσει. Δεν θα κάνει οικογένεια. Παράλληλα πιστεύει πως αν χάσει την Αράχνη, και πάλι δεν θα ζήσει. Μ’ άλλα λόγια, βρίσκεται σε τραγική θέση: Ό,τι και να κάνει χάνει.
Αυτή την τραγική θέση κάποιοι σύγχρονοι ψυχολόγοι την ονομάζουν «διπλοδέσιμο». Ο Αγαθοκλής είναι σ’ ένα τέτοιο διπλοδέσιμο: «Αν χάσω την Αράχνη θα πεθάνω. Αν την έχω δεν θα ζήσω». Είναι μετά να μη φοβάται μην πεθάνει;
3 σχόλια:
πεθαίνω για τις ιστορίες σας κύριε Πίντέρη!!! Τόσο αληθινές και ανθρώπινες!!!! Αγγίζουν τόσο κόσμο.
TELEIO!!!!!!!!!!!
ela nte !!
Δημοσίευση σχολίου