Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Συνέχεια βιβλίου

Μια και υπήρξαν αρκετά ενθαρρυντικά σχόλια, δημοσιεύω και το 2ο κεφάλαιο.
Δυστυχώς για κάποιο λόγο, αυτή τη φορά δεν εμφανίζονται οι μπάρες (-) στους διαλόγους. Δεν ξέρω γιατί.

2. Ο Αντρέας
Ο Χάρης έτρωγε το διπλό του χάμπουργκερ όταν χτύπησε το τηλέφωνο. Ήταν ο φίλος του ο Αντρέας από την Αθήνα. Εκείνη την ώρα το στόμα του ήταν γεμάτο.
- Έλα βρε Καρντάση. Τι κάνεις;
Καθώς το είπε αυτό, το γραφείο του γέμισε ψίχουλα με κέτσαπ. Ο Αντρέας ήταν κι αυτός μπουκωμένος, αλλά με ...διαφορετικό τρόπο.
- Η Νάνσυ μου ανακοίνωσε ότι χωρίζουμε. Αύριο το πρωί θα έρθουν κάποιοι να πάρουν τα πράγματά της. 
Την ώρα εκείνη ο Χάρης κρατούσε το ακουστικό στο αυτί του με τον ώμο και προσπαθούσε να μαζέψει τα ψίχουλα. Ο τόνος της φωνής του Αντρέα τον ταρακούνησε. Σκούπισε πρόχειρα τα χέρια του κι έπιασε το ακουστικό κανονικά.
-       Τι λες βρε; Μα δεν μου είχες πει ότι είναι έγκυος;
-       Απέβαλε πριν από δύο εβδομάδες. Ήταν στον τρίτο μήνα.
-       Και γιατί θέλει να χωρίσετε;
-       Μου είπε πως τον τελευταίο χρόνο ο γάμος μας δεν την καλύπτει. Κι ότι εδώ και 4 μήνες έχει ερωτευτεί κάποιον άλλον. Γι΄ αυτό θέλει να χωρίσουμε.
-       Που θα πει ότι δεν είναι σίγουρο ότι το παιδί ήταν δικό σου.
-       Ε; (Ο Αντρέας έμεινε για λίγο σιωπηλός). Τι πράγμα;
Ο Χάρης κατάλαβε πως η παρατήρησή του ήταν χρονικά άστοχη.
-     Πόσα χρόνια είσαστε παντρεμένοι;
Ο Αντρέας προσπαθούσε να συνέλθει από την ιδέα που του έβαλε ο Χάρης.
-       Ε... Παντρεμένοι 4 αλλά στο σύνολο 7 γιατί συζούσαμε απ΄  την αρχή.
-       Εσείς ρε καρντάση είχατε ...κράση. Η Κλαίρη  κι εγώ κρατήσαμε παντρεμένοι 1,5 χρόνο.
-       Ναι, αλλά εσείς είσαστε 9 χρόνια μαζί, πριν παντρευτείτε. Τέλος πάντων. Άστ΄ αυτά. Μου λες τι να κάνω;
-       Εσύ ρωτάς εμένα; Είσαι ψυχολόγος!
-       Δεν τηλεφώνησα σε ψυχολόγο. Στο φίλο μου τηλεφώνησα.
Ο Χάρης ξεροκατάπιε.
-       Πώς μπορώ να βοηθήσω Αντρέα μου;
-       Χάρη, νομίζω ότι αυτές τις μέρες δεν μπορώ να εργαστώ. Ήρθε προχθές μια κοπέλα 27 χρονών που αφήνει το σύντροφο της και μου ήρθε να τη δείρω... Την  έστειλα σε άλλο συνάδελφο.
-       Μα εσύ δεν μου έλεγες ότι δεν είναι απαραίτητο ο ψυχολόγος να έχει λυμένα τα προβλήματά του για να βοηθήσει κάποιον; Μάλιστα το αγαπημένο σου παράδειγμα ήταν με τον γαστρεντερολόγο. Μου έλεγες: «Ένας γαστρεντερολόγος που έχει ο ίδιος έλκος μπορεί να είναι πολύ καλός στη δουλειά του».
-       Ναι βρε Χάρη μου. Τα πιστεύω αυτά. Όμως, άλλο ο γαστρεντερολόγος να έχει έλκος, κι άλλο να πάσχει από γαστρορραγία!
-       Έχεις δίκιο καρντάση... Και τι σκέφτεσαι να κάνεις;
-       Ήδη ακύρωσα τα ραντεβού των επόμενων δύο εβδομάδων.
-       Κι από κει και πέρα τι;
Ο Αντρέας έμεινε για λίγο σιωπηλός.
-       Σκέφτηκα μήπως ερχόμουν στη Θεσσαλονίκη για λίγες μέρες μέχρι να συνέλθω.
-       Το συζητάς;! Το σπίτι μου είναι δικό σου! Το διαμέρισμα το ξέρεις. Είναι μεγάλο. Δεν υπάρχει πια και η Κλαίρη που ήταν απλάδα, οπότε έχουμε άπλα. Η τωρινή μου σύντροφος, η Λένα έχει δύο αγόρια 3 και 5 ετών. Έτσι, είναι ζήτημα αν έρχεται στο σπίτι μου 2 φορές την εβδομάδα. Ευκαιρία να θυμηθούμε τα παλιά.
-        Είσαι σίγουρος ότι θα με αντέξεις;
-       Βρε άντε από δω! Σε αντέχω από τότε που ήμασταν φοιτητές βρε. Τώρα που ωριμάσαμε δεν θα σε αντέξω;
-       Ωριμάσαμε βρε Χάρη;
-       Τι να σου πω Αντρέα μου; Ένας πελάτης μου, βιομήχανος μού είπε «η εφηβεία κάποτε τελειώνει. Σε μερικούς η ανωριμότητα δεν τελειώνει ποτέ».
-       Πολύ καλό.
-       Όμως Αντρέα, υπάρχει ένα θέμα: Από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ είμαι στη δουλειά. Εσύ τι θα κάνεις εκείνες τις ώρες;
-       Οικιακά...
-       Κατάλαβα. Θέλεις πολύ να φύγεις από την Αθήνα.
-       Αύριο βράδυ θα είμαι εκεί.
-       Θα έρθω να σε πάρω από το αεροδρόμιο.
-       Όχι Χάρη μου. Γνώρισα μια κοπελίτσα στο διαδίκτυο και θέλω να πιω έναν καφέ μαζί της πριν έρθω σπίτι σου.
-       Α μπαγάσικο. Εσύ έχεις βαλθεί πραγματικά να συνέλθεις.
-       Αν είμαι σπίτι σου 9.30 είναι καλά.
-       Όχι βρε. Έλα νωρίτερα. Θα κλείσω το γραφείο στις 8 σήμερα. Να πάμε κάπου να φάμε. Τρεις μέρες τρώω σαβούρες.
-       Χάρη μου, σε παρακαλώ. Δεν θέλω να πάμε πουθενά. Θα βολευτούμε όπως παλιά, με μια πίτσα.
-       Μα αυτό κάνω συνέχεια βρε Αντρέα! Με πίτσες και χάμπουργκερ ζω. Η χοληστερίνη μου έχει ανέβει στα ύψη.
-       Σε πειράζει αύριο βράδυ να την περάσουμε στο σπίτι; Πάμε για φαγητό μεθαύριο. Το μόνο που θέλω είναι εκείνο το τσίπουρο απ΄ το Σουφλί που έχει ο μπάρμπας σου ο Κώστας.
-       Θα του τηλεφωνήσω. Το ήπια όλο χθες.
-       Τι γίνεται ρε φίλε; Από τη μια η χοληστερίνη, από την άλλη το αλκοόλ. Για να συνέλθω θα έρθω ή για να σε θεραπεύσω;
-       Βάστα. Αυτά θα τα πούμε αύριο. Τι ώρα να σε περιμένω;
-       Στις 9 είναι καλά;
-       Τέλεια. Θα σου έχω και το τσίπουρο.
Ο Χάρης με τον Αντρέα γνωρίστηκαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Ο Χάρης που ήταν απ ΄τη Θεσσαλονίκη σπούδαζε μηχανολόγος. Ο Αντρέας ήταν απ΄  την Αθήνα. Σπούδαζε ψυχολογία. Γνωρίστηκαν σ΄ ένα πάρτι όταν ήταν και οι δύο στο δεύτερο έτος. Κάποια στιγμή ο Χάρης σήκωσε το ποτήρι του στις 12:00 τα μεσάνυχτα και είπε «μόλις τώρα έγινα 20 χρονών». «Κι εγώ!» πετάχτηκε από την άλλη άκρη ο Αντρέας. Ανακάλυψαν λοιπόν ότι είχαν την ίδια μέρα γενέθλια! Με αφορμή αυτή τη σύμπτωση, από τότε γίνανε αχώριστοι. Ο μόνος λόγος για τον οποίο τσακώνονταν ήταν το μπάσκετ. Ο Χάρης ήταν Άρης και ο Αντρέας Παναθηναϊκός.
Όταν έγιναν 24 χρονών ο Χάρης αποφοίτησε και πήγε στο στρατό. Ο Αντρέας αποφοίτησε ένα χρόνο μετά και έφυγε για μεταπτυχιακά στην Αγγλία. Στην επιστροφή υπηρέτησε στο στρατό, αλλά πολύ βολικά... Στα 28 τους, ο μεν Χάρης είχε αρχίσει να εργάζεται στο γραφείο του μπάρμπα Κώστα, ο δε Αντρέας άνοιξε γραφείο στην Αθήνα. Ταυτόχρονα είχε πιάσει δουλειά σαν ψυχολόγος και σ΄ ένα ιδιωτικό σχολείο.
Στα 17 χρόνια που μεσολάβησαν, η επαφή τους ήταν αρκετά συχνή. Όποτε μπορούσαν, γιόρταζαν τα γενέθλια τους μαζί. Επίσης, τα καλοκαίρια φρόντιζαν να πηγαίνουν διακοπές παρέα. Στα 32, ο Χάρης γνώρισε την Κλαίρη η οποία ήταν στα 27 της και δούλευε σαν ασκούμενη δικηγόρος σε μια γνωστή τράπεζα στη Θεσσαλονίκη. Μετά από 9 χρόνια σχέσης, αποφάσισαν να παντρευτούν. Μέχρι τότε, συζούσαν τις καθημερινές, αλλά τα περισσότερα Σαββατοκύριακα η Κλαίρη πήγαινε στους γονείς της στο Κιλκίς. Για το Χάρη ήταν η καλύτερή του. Μετά τον τρίτο χρόνο, την Κλαίρη σα γυναίκα δεν την ποθούσε πια τόσο, όσο πριν. Έτσι τα Σαββατοκύριακα ξέδινε κάπως. Όμως, η Κλαίρη ήταν άνθρωπος με πολλά χαρίσματα που δεν τον βαριέσαι εύκολα. Έτσι στον ένατο χρόνο της σχέσης τους έκαναν το «μοιραίο λάθος»: Αποφάσισαν να παντρευτούν. Στατιστικά, τα 9 στα 10 ζευγάρια που παντρεύονται μετά από 9 χρόνια σχέση, σε δύο χρόνια (το πολύ ) χωρίζουν. Στον κανόνα αυτόν, ο Χάρης και η Κλαίρη δεν αποτέλεσαν εξαίρεση. Παντρεύτηκαν και στον 1,5 χρόνο βαρέσανε διάλυση.
Το φαινόμενο αυτό είναι κατανοητό. Η παρατεταμένη συμβίωση δημιουργεί ανάμεσα στο ζευγάρι μια αίσθηση συναισθηματικής ασφάλειας και οικειότητας που νομοτελειακά οδηγεί στην αλληλεξάρτηση. Όταν γνωρίστηκαν, ο Χάρης ήταν 32 χρονών και η Κλαίρη 27. Όταν παντρεύτηκαν ο Χάρης ήταν 41 και η Κλαίρη 36, δηλαδή μια ηλικία οριακή για μια γυναίκα που θέλει να κάνει παιδιά. Με το γάμο η Κλαίρη είχε ολοκληρώσει ένα μέρος της ...θητείας της: Είχε σπουδάσει δικηγόρος, βρήκε δουλειά στην τράπεζα, παντρεύτηκε ένα καλό παιδί και τώρα τι απέμενε; Το παιδί. Αυτός ήταν και ο σκοπός για τον οποίον αποφάσισε μετά από 9 χρόνια να παντρευτεί το Χάρη. Ούτε κι εκείνη τον επιθυμούσε σαν άντρα όπως παλιά. Όμως, τα Σαββατοκύριακα στο Κιλκίς (που δεν ήταν μόνο Κιλκίς) είχε κι εκείνη τις ...διεξόδους της. Συνεπώς, ο γάμος έγινε για να τεκνοποιήσει και να ολοκληρώσει την κοινωνική της θητεία. Έλα όμως που για να γίνει ένα παιδί χρειάζεται και κάτι που ονομάζεται συνουσία. Εκεί, ο Χάρης και η Κλαίρη τα βρήκανε μπαστούνια. Μεταξύ τους έκαναν σεξ μια φορά στις 15 το πολύ... Τι έκαναν εκτός γάμου, είναι άλλη υπόθεση.
Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τη ρουτίνα της καθημερινής συμβίωσης, η συναισθηματική πίεση ανάμεσα στο ζευγάρι αυξήθηκε. Παράλληλα, χάθηκε και η βαλβίδα εκτόνωσης που λεγόταν «Σαββατοκύριακα στο Κιλκίς».
Σήμερα, ο Χάρης και Κλαίρη είναι χωρισμένοι 2,5 χρόνια. Ο Χάρης είναι 45 και η Κλαίρη 40. Λόγω επαγγέλματος η Κλαίρη έβγαλε το διαζύγιο στο τάκα-τάκα. Ήθελε να προλάβει να ξαναπαντρευτεί ώστε να ...ολοκληρώσει τη θητεία της: Να τεκνοποιήσει. Τώρα έχει 1,5 χρόνο σχέση με το διευθυντή της που είναι 52 ετών χωρισμένος κι έχει δύο κόρες 20 και 18 ετών που σπουδάζουν εκτός Θεσσαλονίκης.
Ο Χάρης τον πρώτο χρόνο που χώρισε πέρασε  μια δεύτερη εφηβεία. Όπως λέμε «ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει». Ήρθε όμως κάποια στιγμή που στόμωσε και το σταμάτησε το σπορ... Τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχει μια σχέση με τη Λένα. Είναι 35 χρονών, εδώ και 2 χρόνια χωρισμένη. Έχει δυο αγοράκια 5 και 3 ετών. Εργάζεται στο Δημόσιο. Ευτυχώς για κείνη, η μητέρα της είναι νέα και της κρατάει τα παιδιά. Έτσι έχει μια σχετική ελευθερία κινήσεων.
Ο Αντρέας γνώρισε τη Νάνσυ στα 38 του. Ήταν πια φτασμένος ψυχολόγος. Είχε αφήσει το σχολείο και αφιερώθηκε στο γραφείο του. Η Νάνσυ ήταν τότε 29 χρονών. Είχε σπουδάσει βιολόγος και ενώ περίμενε να διοριστεί, εργαζόταν σαν ιατρική επισκέπτρια σε μια μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία. Με τον Αντρέα γνωρίστηκαν σ΄ ένα πάρτι ενός φίλου τους γιατρού. Ο έρωτας ήταν αμοιβαίος και κεραυνοβόλος. Πάνω στο μήνα, η Νάνσυ μετέφερε τα πράγματά της στο σπίτι του Αντρέα παρά τις αντιρρήσεις που είχαν οι γονείς της. Όταν έκλεισαν τρία χρόνια συμβίωσης, αποφάσισαν να παντρευτούν. Η Νάνσυ ήταν τότε 32 και ο Αντρέας 41 ετών. Λίγο μετά το γάμο, ήρθε ο διορισμός της Νάνσυ σαν βιολόγος σ΄ ένα σχολείο στη Σκάλα Λακωνίας. Για τη φαρμακευτική εταιρεία στην οποία εργαζόταν, η Νάνσυ είχε γίνει πολύτιμη. Έτσι, της πρότειναν να γίνει υποδιευθύντρια στο τμήμα των πωλήσεων. Η Νάνσυ αποδέχθηκε την πρόταση και το Δημόσιο πέρασε στην ιστορία...
Στη συνέχεια τα πράγματα εξελίχθηκαν ...φυσιολογικά: Πέσανε και οι δύο με τα μούτρα στη δουλειά. Η Νάνσυ στη φαρμακευτική και ο Αντρέας στο ...ψυχολογείο. Σαν συνέπεια, η έλλειψη χρόνου για τη σχέση επέφερε ανάμεσά τους μια συναισθηματική αποξένωση. Όταν η Νάνσυ έγινε 33, άρχισε να αγχώνεται για να κάνει παιδί. Τον Αντρέα η ιδέα του παιδιού τον εύρισκε ουδέτερο, αλλά καταλάβαινε την ανάγκη της Νάνσυ και έκανε κι αυτός το ...κατά δύναμη. Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε. Η Νάνσυ έμεινε έγκυος στον 4ο χρόνο του γάμου, αλλά στον τρίτο μήνα απέβαλε. Αυτό αποξένωσε ακόμα περισσότερο το ζευγάρι, μέχρι που φτάσαμε εδώ: Η Νάνσυ ανακοινώνει στον Αντρέα ότι έχει εδώ και 4 μήνες έχει δημιουργήσει μια εξωσυζυγική σχέση και του ζητάει να χωρίσουνε. Ο Αντρέας είχε ανέκαθεν μια ευαισθησία στους χωρισμούς, ιδίως αν η πρωτοβουλία ήταν από την άλλη πλευρά, όπως τώρα. Κρίνοντας ότι δεν ήταν σε συναισθηματική κατάσταση να εργαστεί, αποφάσισε να πάει στο φίλο του το Χάρη στη Θεσσαλονίκη. Για πόσον καιρό; Μέχρι να συνέλθει.



4 σχόλια:

Unknown είπε...

Γιωργακη μου λιγακι ακομα, χαχαχα ειναι πολυ καλο, θα περιμενουμε να κυκλοφορηση γρηγορα!!!!
Πολλα φιλια!

Unknown είπε...

kataplhktiko!!!!! giwrgo mou ena toso mikor digma akomaaaaa!!!! pwro8hka me to 2 merh tou 1o kefalaiou!!! perimenw na to parw apo ta bibliopoleia!!! sunexise etsi, exeis apisteutw talento!!!

nelli είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
nelli είπε...

να διαβάσουμε και το 3ο μέρος;ε;ε;